BLOGGER'a TEŞEKKÜRLER DemotikE

20 Ağustos 2009 Perşembe

Ramazan'da (Mukabele) konusu

Dini konularda yazmayı (siyasi açıdan ve siyasallaşan din konuları dışında) haddimi aşmamak adına yazmak istemiyorum. Evet netice olarak, ciddi bir bilgi birikimine sahibim ama bu kulvarda hareket etmek, olası ileri ve ciddi sorulara verilmesi gereken cevapları vermek noktasında belki de yeterli olmaya bilirim kanısını taşıyorum.
Yaklaşan Ramazan nedeni ile ilgili olduğunu sanıyorum, e-postama 11 adet dini soru geldi.
Bu arkadaşları bilgiye ulaşacakları kaynaklara yönlendirdim.
Fakat bir soru dikkat çekici idi:
“Ramazan ayında mukabele ülkemizde genellikle yanlış uygulanıyormuş. 2 dosta sordum yanlış olduğunu onlarda söylüyor ama doğru konusunda biraz farklı anlatıları var. Bu anlatıları size aktarmadan doğrudan DemotikE’nin bu konuda ne düşündüğünü, neyi doğru olarak bildiğini ……….. sevinirim.”
Soru aynen bu.
Kişisel düşünce ile yorumlanabilecek, yada farklı düşünce açılımlarını içeren bir konu değil bu. Dolayısı ile dini olarak adı konmuş, islamın nerede ise başlangıcından bu yana gelenekleşmiş bir uygulamaya şöylede yapılır, böylede yapılır filan denemeyeceği gibi. Bunu ben-biz böyle uyguluyoruz da denmez-denemez.
Evrensel, toplumsal yada bilimsel olarak ortaya konulan doğrular. Yine bu yapıları oluşturan eleman ve unsurlarca değiştirilmediği (ki; bilimsellik dışında pek mümkün değildir) sürece, yalnızca tek doğruyu işaret eder. İşte bu konuda, bu gerçeğin içindedir.
Kişinin; “Bu yanlış ama doğrusunu iyi bilmiyorum” gibi laf etmesi, yada doğru adına yine bir başka yanlışı savunması yada topluma-kişiye-kişilere sunması, zaten başlı başına bir hata ve bu bilgiye doğru diye bakmak inanmak büyük talihsizliktir.
Burada aslında başka usluplar kulanılabilir ama buna gerek görmüyorum.
Kıymetli dostum ve dostlarım. Mukabelenin ne olduğunu izah edeyim;
Kuran-ı Kerim 30 cüzdür.
En uygun olan (evla), 30 kişi bulunur ve her biri bir cüz alır. Okuma birlikte, aynı mekanda başlar ve biter. 30 kişi topluca 1 hatim indirmiştir. Bu Ramazan boyu her gün sürer ve sonuçta, 30 kişi topluca Allah’ın rızası için 30 hatim indirmiş olur. Ayrıca her kişide 1 hatim indirmiş olur. İşin aslı bu.
Gelelim, konunun hassas noktasına. Okuması olmayan nasıl okuyacak?
Eğer bu durumda bir kişi var ise bu durumda sayı 31 olmalı ve okuması olmayan her kişi için +1 artmalı. Örnek 30 okuyan 11 okuması olmayan. Toplam 41 kişidir gurup.
Şmdi buraya dikkat. Eğer Okuma bilmeyen varsa (kaç kişi olursa olsun) 1. gün 1. cüz sesli olarak okunur. Tüm katılımcılar dinler. 1. cüz bittikten sonra grup dağılmadan diğer 29 cüz okunur. 2. gün 2. cüz sesli olarak okunur ve uygulama aynen son cüze kadar bu şekilde devam eder. Bunun sonucu; “Rabbimizin, bu okuma bilmeyen ama gruba-grubumuza Allah’ın rızası için katılıp, Kuran-ı dinleyen kardeşlerimizinde bu çabasını hatim olarak kabul etmesini niyaz ederiz.” denilerek topluca hatim duası ile bitirilir…
Şimdi burada 30 kişilik bir gurup toplanamaya bilir. Bu durumda cüzlerin okunması ve sıralaması katılımcı kişi sayısına ve kişilere bağlı olarak kararlaştırılır.
Gurubun 30 kişiden eksik olması, okuma bilmeyen katılımcılar konusunda hiçbir farklılık getirmez. Okuma-yazma bilmeyenler için durum değişmezdir.
Hepsi bu…
Yani çoğu topluluklarda izlediğimiz; Bir kişi kuran okuyor ve diğer grup bu sözleri tekrar ediyor… Yada; Bir kişi okuyor ve grup bu okunanı Kuran sayfalarında gözle yada parmakla takip ediyor… Yada; Herkes Kuran’ı açmış birlikte baştan yada sure sure okuyor.
Hayır bunlar mukabele değildir.
Bu uygulamalar zaman içinde unutulmuş ama sona tekrar uygulamak ihtiyacı duyup, yeniden başlamalarda istemeden yada anlatının yanlış anlaşılması nedeni ile oluşan farklılaşmalardır.
Ayrıca topluca okuma (baştan başlayarak yada sure sure) bu adı mukabele olmayan ama topluca okumadan (cemaatle okumadan) Allah’ın vereceği bereket ve af nimetini beklemektir.
Dostça kalınız.

6 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Selam Sevgili KardeşimDemotikE Hayırlı Günler Ramazanınızı Tebrik Eder Hayırlara Vesile Olmasını Dilerim. Ramazanınız ve Cuma Gününüz Mübarek olsun. http://sukruyilmaz.net/images/ramazan1.jpg

YORUM:Mukabele konusunda ve jaklılığınıza aynen katılıyorum ve sizin anlattıklarınızı bana küçükken Merhum Rahmetli Babamda anlatmıştı. Ama şimdi milletin gözünü boyamaktan ve uyutmaktan başka bir şey yaptıkları yok ve ayrıca cuma gunleri veya diğer gunlerde verilen Vaazlarda ve derslerde bir ALLAH'ın kulu hoca imam müezzin çıkıpta arkadaşlar arapça bilmiyorsanız Kuranıkerimin türkçe yazılışını ve mealini açın okuyun Anladıklarınıza göre yorumlayın diyen yok,çünkü neden desinlerki vatandaş uyanır hesaplarına gelmez ...

Şükrü Yılmaz
Antakya-HAtay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.com

KIRKINCI ODA

Kırkıncı odanın kapısındayım;
Ne varsa bu kapı arkasındadır.
Açsam, ya açmasam kaygısındayım;
Aklım iki cihan arasındadır.

Kim bilir neler oluyor içerde!
Yarab! İnsan bahtım hangi ellerde?
Ha ben ha masaldaki o şehzade;
Gönlüm bir güzelin sevdasındadır.

Alıntı:Cahit Sıtkı Tarancı
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=18263

Demo dedi ki...

Şükrü Bey dostum;
Elbette Kuran-ın Türkçe okunması işlerine gelmiyor. Çünkü bu durumda, Kuran-a aykırı davranışları ortaya çıkacak.
Bakın dikkat edin, bu radikal islamcılar hiç yüce kitabımızdan söz etmez. Yada etmemeye özen gösterir.
Ama bilhassa sarıldıkları ve millete dayattıkları birşey vardır.
Sünnet... İşlerine gelen, çıkarları ile denkleşen herşeye sünnet diyiveriyorlar.
Gerçek 500 hadisi şeriftir dahası yok. Ama gel anlat müslüman geçinen milletimize. Ne diyeyim.
Kıymetli dostum; Bende sizin mübarek ramazanınızı kutlarım. Bu ayın size ve ailenize bereketli olması dileklerimle.
Dostça kalın.

uygarradikal dedi ki...

BLOGDAN kaldırılan bir yazıdan BY-PASS olduğunuzu okudum. Umarım sağlığınıza kavuşursunuz.

Geçmiş olsun.

vatan ve millet dedi ki...

selam nasılsınız.Bir ara hasta idiniz.inşallah iyisinizdir.Allaha emanet olun

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Sevgili Kardeşim DemotikE.
Günaydın Hayırlı günler Yeni Haftanızın sizlere Güzellikler getirmesini dilerim.Sevgiyle Saygıyla vede Sağlıkla Mutlu Esen Kalın ALLAH'a Emanet Olun Saygılarımla. http://sukruyilmaz.net/img/gunaydin4.jpg

Hasret bitti ve yine Sizlerle Birlikteyim .Ev Taşınmasından Dolayı Sizlerden Ayrı Kaldığım Süre İçerisinde Web ve Blog Sayfamı Ziyaret Ederek Yorumlarınızla ,Cbox Mesaj kutusuna yazdığınız mesajlarla ve Mail Göndererek Katkıda Bulunmanızdan dolayı Teşekkür Ederim.
Şükür Kavuşturana Hasret ve Ev taşınması bitti, yine siz kardeşlerimle birlikteyim. Ev yeni olduğundan gelecekte uğraşmamak için ev içindeki dekorasyonu ve tadilatı derken taşınma yerleşme ve Telekomdan TLF nakli ve internet epey uzadı ancak bitti.Tabii Turk Telekom yine yapacağını yaptı internet nakilini yapıyor ama bir türlü on günden evvel aktifleşmiyor sebeb, efendim portlarda yer yok nihayet port ilavesi yapıldı ve açıldı tabii benimde canım cıktı...
ALLAH herkese gönlüne göre ve versin ve evi olmayalarada evsahibi olmayı nasip eylesin.

YORUM:İnşallah Tamamen Sağlığına Kavuşmuş Olmanı diliyor ve güzel sağlıklı haberlerini bekliyorum...

Şükrü Yılmaz
Antakya-HATAY

http://www.sukruyilmaz.com
http://www.sukruyilmaz.net

GEÇ OLDU

Bin yıl da gezsen fani dünyayı
Bilmiyorsan bulamazsın asıl sılayı
Görmek istiyorsan akı karayı
Güneş batmışsa artık geç oldu

Elinde canın yaralı kuşun
Kalbine saplıysa yağlı bir kurşun
Ölmezden evvel son kez bir düşün
Azrail geldiyse artık geç oldu

Kızıl hicranlar sarmış vuslat yapağı
Düştüyse üstüne pamuk yapağı
Beklesen akşamdan gelmez sabahı
Bak şafak batıyor artık geç oldu

Takvimden atsan da kara günleri
Hamamlar gezsen gitmez ki kiri
Savrulup her yandan gençlik külleri
Bir doğuş var bugün artık geç oldu

Avuç açıp ta bekleme boşa
Tırmandın mı sen o dik yokuşa
Bahane arama bahara kışa
Zirveyi gördüysen artık geç oldu

Alıntı:Gültekin Yazıcı
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=27371

Eyüp Aktuğ dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.